Harran Üniversiteli öğrencilerden mültecilerin sorunlarına girişimci ve teknolojik çözümler

Yeni Ufuklar'da ara

Harran Üniversiteli öğrencilerden mültecilerin sorunlarına girişimci ve teknolojik çözümler

GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve UNDP işbirliğiyle yürütülen GAP BKİ ve UNDP Türkiye işbirliği yürütülen “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi” faaliyetleri kapsamında sağlayan destekle Harran Üniversiteli öğrenciler, mültecilerin sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimini kolaylaştırmaya yönelik geliştirdikleri bir web sitesi hizmeti olan “E-Refugee” adlı projeleriyle ilgi topladı.

Mart 2017

GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve UNDP işbirliğiyle yürütülen GAP BKİ ve UNDP Türkiye işbirliği yürütülen “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi” faaliyetleri kapsamında sağlayan destekle, Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileri, Türkiye’nin dört bir yanında belirli dönemlerde düzenlenen inovasyon ve girişimcilik deneyimi etkinliği InnoCampus Hackathon’a katılan Harran Üniversiteli öğrenciler, mültecilerin sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimini kolaylaştırmaya yönelik geliştirdikleri, video anlatımlı, çok dilli bir web sitesi hizmeti olan “E-Refugee” adlı projeleriyle ilgi topladı.

International Organization of Migration (IOM, Uluslararası Göç Örgütü) ve İstanbul Işık Üniversitesi işbirliği ile 3-5 Şubat tarihleri arasında İstanbul Işık Universitesi Şile Kampüsü’nde düzenlenen etkinliğin bu yılki ana teması, mültecilerin sorunlarına yaratıcı ve teknolojik çözümler bulma olarak belirlendi.

Yazılım geliştiriciler için Türkiye’de ilk kez düzenlenen kod yazma yarışması olan Hackaton etkinliğine, üniversitelerin lisans veya yüksek lisans eğitimi alan bölümlerinden öğrenciler, dört-altışar kişilik takımlar oluşturarak başvuruda bulundu.  

Hackaton’a katılan 36 öğrenci ve Türkiyeli yazılımcılar, dört potansiyel inovasyon geliştirme alanında çalışmalar sergiledi: Doktor ve hastalara dil sorunlarıyla baş edebilmeleri için bir sosyal medya aplikasyonu, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin temel hizmetlerden yararlanmalarına ilişkin bir dokunmatik ekranlı kiosk, mültecilerin temel ihtiyaçlarını belirlemek ve olası sonuçlara ulaşmak için bir sosyal medya aplikasyonu ve insani yardıma ulaşmaları için gerekli dokümanların hızlı gönderimini sağlayacak ve sesle çaışan bir yazıcı geliştirme.  

İki temel bileşenden biri olan istihdam edilebilirlik ve geçim imkanları altındaki yapılan çalışmalar kapsamında girişimcilik ve inovasyon temelli faaliyetleri destekleyen proje yöneticileri, bu bağlamda Harran Üniversitesi yetkilileri ile görüşerek öğrencileri belirledi. Değerlendirme neticesinde başvuruları kabul edilen Suriyeli ve Türkiyeli öğrencilerden oluşan altı kişilik bir takım ve bir gözlemciden oluşan heyet, GAP BKİ ve UNDP Türkiye desteği ile programa katılım sağladı.

 

Girişimcilik ve inovasyon hızlandırıcı eğitimler devam edecek

36 saatllik Hackathon maratonunu başarıyla tamamlayan öğrenciler, programda mülteci sorunlarına yönelik getirdikleri çözüm önerilerini sundu. Böylece öğrenciler, yenilikçi fikirlerin yaşama geçirilmesinde ve takım çalışması kültürünün geliştirilmesinde karşılık bilgi ve tecrübe alışverişinde bulundu.

İşbirliğine dayalı dayalı inovasyon ve girişimcilik deneyimlerini üniversite ögrencilerine yaşatmak üzere tasarlanmış olan, kar amacı gütmeyen ve dünyanın yedi ülkesinde düzenlenen global bir etkinlik olan Innocampus, Türkiye’de ise ülkemizin her bölgesinden farklı şehirlerdeki üniversitelere giderek, gençlere girişimciliğin her aşamasında ihtiyaçları olan araçları öğretmek, cesaret vermek ve destek alabilecekleri kişi ve kurumlarla tanıştırmak hedefini taşıyor.  

Hackaton’da sunulan çözüm önerileri, 17 Şubat-10 Mayıs 2017tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleştirilecek “Girişimcilik Hızlandırma Eğitimi Programı”nda geliştirilecek.  Program, girişimcilik hızlandırma temelli çalışmalar yapan Innocampus ekibi, IOM ve Gaziantep Üniversitesi ile işbirliğinde imzalanan protokol kapsamında uygulanacak. Bu protokol kapsamında Gaziantep Üniversite kampüsü içerisine kurulacak konteynırlar ile ortak çalışma ve öğrenme alanlarının oluşturulması ve mentorlar desteği ile 90 saate yakın girişimcilik ve inovasyon hızlandırıcı eğitimler verilmesi planlanıyor.

 

Programa ilişkin başvuru koşulları ve etkinlik takvimine bu linklerden ulaşılabilir:

http://innocampus.org/gaziantep-universitesi-programi/

http://innocampus.org/