Bir BM Gönüllüsü Hikayesi
Ekim, 2016
İsmim Gizem Tülüoğlu, 26 yaşındayım. Geçmişte edindiğim profesyonel kazanımlarımı ve yer aldığım proje faaliyetlerinde edindiğim tecrübeleri paylaşmak ve bu sayede kalkınma, barış ve büyüme hedeflerine katkı sağlamak isteği ile 6 ay önce UNDP Türkiye’de BM gönüllüsü (Proje Asistanı) olarak çalışmaya başladım. Birleşmiş Milletler Gönüllüleri, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini, büyüme ve kalkınmanın önemini hissedebileceğim çok güzel bir yer oldu. Dahası, bu projede yer alırken, mimarlar, mühendisler, yerel ve yabancı uzmanlar ile tanıştım ve bu projenin daha da iyi uygulanabilir bir hale gelmesi, sürdürülebilir hedeflere ulaşması için görüşmeler yaptık. Açıkca söyleyebilirim ki, tüm bu yoğun çalışma günleri boyunca sürdürülebilir hedeflere katkıda bulunabileceğim araştırmalar yapıp yeni bilgiler edindim ve çok çalıştım! Arkadaşlarımla deneyimlerimi paylaşırken aynı zamanda da bir gönüllü olarak projeye nasıl farklı katkılar sağlayabileceğimi araştırmaya devam ettim. Evet! Tüm bu nedenlerden dolayı ‘‘Türkiye’de Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması’’ projesinde yer almak ve BM gönüllüsü olmak benim için çok güzel bir deneyim…
Sürdürülebilir kalkınma, enerji tüketimi, U değerleri, Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı benim için teknik terimler iken, bu proje ile birlikte daha da aşina olduğum konular haline geldi. Bakanlıklar ve uluslararası şirketlerdeki uzmanlarla birlikte, kalkınma konusu ve proje faaliyetleri üzerine çalışacağım için çok heyecanlıydım. Tüm deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki, bu proje yüksek enerji ve CO2 tüketiminin azaltılması üzerine farkındalık ve bilgi edinimini artırdığı ve tüm dünyadaki en iyi uygulamaları gözlemlediği, bunları etkileşimli bir çalışma ile proje faaliyetlerine yansıttığı için Türkiye’deki bina sektörü, mimarlar, mühendisler ve tabi ki Türk toplumu için çok önemli bir yere sahiptir. Proje faaliyetlerinin uygulanması sırasında, Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı’nın dünyadaki en iyi örnekleri ile birlikte enerji simulasyonu, ısıtma sistemleri, bina bilgi modellemesi, bina yapısı, su kullanımı, evsel çevresel durumlar, materyaller, katı atıklar, havalandırma, aydınlatma ve akustik unsurlar dikkate alınmıştır. Tüm bu deneyimleri kazanırken, projenin en önemli çıktılarından birisi olan, BBTY yaklaşımı ile yapılmış olan Ankara’daki demo okul bina kampüsününün inşaa sürecinde yer aldım. Yaklaşık sıfır enerji tüketimi ve inşaat planına sahip, Etimesgut-Eryaman Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Meslek Lisesi’nin inşaat aşamalarını görmek kariyerimde edindiğim önemli bir deneyim oldu Tüm bunlar bana sürdürülebilir kalkınma hedeflerine birlikte katkı sağlayabileceğimiz birçok insanla tanışma fırsatı ve etkileşimli bir çalışma ortamı sağladı.
BM gönüllüsü olmak bana kişisel ve profesyonel anlamda birçok katkı sağladı : grup çalışmalarında yer aldım, sunum ve organizasyon yeteneğimi pekiştirdim, ulusal ve uluslararası anlamda etkileşimli kalkınma çalışmalarında yer aldım. Barış ve kalkınmaya katkıda bulunduğum ve daha emin adımlarla yürüdüğüm için mutluyum ve ilerleyen dönemlerde de BM gönüllüsü olarak yeni görevlerde yer almak istiyorum. Biliyorum ki gönüllü olmak istemekle başlar!
Gizem Tülüoğlu
BM Gönüllüsü