Gaziantep, Fevzipaşa’daki katı atık transfer istasyonunun inşası tamamlandı
ABD tarafından finanse edilen ve UNDP tarafından yürütülen "Ev sahibi topluluklar için etkin kentsel atık yönetimi" projesi kapsamında Gaziantep, Fevzipaşa’daki katı atık transfer istasyonunun inşası tamamlandı. İstasyonun 20 Mart 2017 tarihindeki açılış töreni Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken, Islahiye Kaymakamı Ramazan Yıldırım, Islahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, ABD Adana Konsolosu Linda Specht ve UNDP Ülke Direktörü Claudio Tomasi’nin katılımlarıyla gerçekleşti.
Nisan, 2017
Gaziantep- Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, GAP Bölge İdaresi ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD)ortaklığında yürütülen 3 milyon dolarlık projenin kapsamında Fevzipaşa beldesindeki katı atık transfer istasyonu, Suriyeli nüfusun artışı nedeniyle Gaziantep Belediyesi’nin atık toplama ve yönetimi konusunda karşılaştığı baskıyı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Proje, Gaziantep ilindeki Islahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan vahşi çöp sahalarının rehabilitasyonunu ve etkin atık transferini odağına alıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan büyük Suriyeli nüfus, belediyelerin hem yerel halk, hem de Suriyeliler için yükselen ihtiyaçları karşılamak üzere kapasitelerini zorluyor. Bu nedenle Suriyeli nüfusun yüksek olduğu Gaziantep ilinde belediye hizmetlerinin ve altyapının güçlendirilmesi en acil ihtiyaçlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu ihtiyaca kapsamlı bir karşılık vermek üzere geliştirilen projeyle ilgili etkinlikte konuşan UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi, şu değerlendirmede bulundu:
“Bugün, UNDP Türkiye Suriye Programı kapsamındaki dayanıklılık geliştirme anlayışının en hayata geçtiği en önemli tesislerimizden birinin açılışını yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.
Gaziantep ilinde, 350,000’den fazla Suriyelinin misafir edilmesiyle artan atıklar, Suriye krizi öncesinde tasarlanmış atık yönetim sistemlerinde bazı güçlüklere sebep olmaktaydı. Temmuz 2015’te başlattığımız bu proje, katı atıkların yönetimini odağa alarak, il yönetimi tarafından atık yönetimine ilişkin yaşanan zorlukların üstesinden gelinmesine destek oluyor.
Bu açılış, cömert donörümüz USBPRM ve yerel düzeyde Gaziantep Belediyesi, AFAD ve GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi ile, Suriye krizinin etkilerine müdahale etme ve bölgedeki kriz ile ortaya çıkan fırsatları değerlendirme konusundaki ortak çabamız ve hedefimizi bir kez daha ortaya koymaktadır. İnanıyoruz ki, geliştirilmiş insan kaynakları ve altyapı kapasitesi, kapsamlı ve sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra daha güçlü ve dirençli bir bölgesel ekonomiye katkıda bulunacaktır.”
Proje, ABD tarafından finanse ediliyor ve UNDP tarafından Güneydoğu Anadolu Projesi Bölgesel Kalkınma İdaresi (GAP BKİ), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi gibi yerel ortaklar ile işbirliği içerisinde uygulanıyor. Gaziantep ve Kilis Belediyelerinin katı atık yönetimi kapasitesinin arttırılmasını hedef alan ve Temmuz 2015’ten bu yana sürdürülen proje, Temmuz 2017’de tamamlanacak.
Katı atık transfer istasyonu hakkında:
Katı atık transfer istasyonu, toplam Suriyeli nüfusun 17.433 olduğu; Islahiye ve Nurdağı ilçeleri ile yine Islahiye’de bulunan iki geçici konaklama merkezinde ortaya çıkan günlük 164 ton katı atığın etkin biçimde taşınmasına hizmet etmektedir. İki ilave düzenli depolama alanının inşası ve işletimi sayesinde artırılan kapasite ile Gaziantep Belediyesi’nin yıllık tasarrufunun 1,612.000 ABD doları olarak öngörülmektedir. Atık transferi ve 4 katı atık transfer aracı ve bir kazıcı yükleyicinin temin edilmesinin yanı sıra, 1,1 milyon ABD doları yatırım gerçekleştirilmiştir.
Suriyeli nüfusun Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki her bir ilindeki ev sahibi topluluğa oranı %15’ten fazladır. Projenin odak bölgelerinden olan Gaziantep ili ise 350,000’den fazla Suriyeliye ev sahibi yapmaktadır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Suriyeli akını ile gerçekleşen benzeri görülmemiş bu nüfus artışından kaynaklanan ek atık üretimi, yılda 550,000 tondur. Dolayısıyla, güçlendirilmiş belediye hizmetleri ve altyapı, ev sahibi topluluklarının yanı sıra çok sayıda Suriyeliyi barındıran illerin en zorunlu gereksinimlerinden biridir.
“Ev sahibi topluluklar için etkin kentsel atık yönetimi” projesi, 2 ile odaklanmıştır:
-Kilis: Kilis’te bulunan iki geçici konaklama merkezindeki (Öncüpınar ve Elbeyli) atık oluşumunun azaltılması ve katı atık sıkıştırma makinesi temin edilmesiyle Kilis düzenli depolama alanının ömrünün uzatılması amacıyla katı atık ayrıştırma uygulaması gerçekleştirilmektedir.
-Gaziantep: Katı atık transfer araçları ve kazıcı yükleyicinin teslim edilmesinin yanı sıra, Gaziantep’in Fevzipaşa ilçesinde katı atık transfer istasyonu inşa edilmiştir.