Bir Bölgesel İşbirliği Örneği
GAP Bölge Kalkınma İdaresi, ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde yürüttüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik destek sağladığı “GAP Organik Tarım Küme Projesi” yürütmekte.
Ankara, Mart 2016
Proje, 10-14 Şubat 2016’da Almanya’nın Nürnberg şehrinde gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük organik ürün fuarı olan BIOFACH’taki yerini aldı.
2013 yılından bu yana Proje, paydaşlarıyla BIOFACH Fuarına katılım sağlıyor. 2015 yılında Bölgedeki İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları ile yapılan BIOFACH İşbirliği Protokolü ile 2016 yılında zeytinyağı, bal, dut, badem, mercimek, pekmez, nar ekşisi ve pamuk gibi daha geniş ürün yelpazesi ile fuara katılım sağlandı. Kamu kurumları, kalkınma ajansları, üretici birlikleri ve özel sektör paydaşları aynı çatı altında ürün sergileme fırsatı buldu. 2013’te 9 m2 olan stant alanı yapılan bölgesel işbirliği ile bugün 49 m2.
Pazarlama stratejilerini geliştirmek ve organik kümenin rekabetçiliği ve sürdürülebilirliği açısından küme üyelerince üretilen organik ürünlerin tanıtımı ve işbirlikleri kurulması önem arz ediyor. Bu kapsamda önemli bir yere sahip olan fuar ile, dünya piyasalarına entegre olabilmek adına Bölge’de üretilen organik tarım ürünlerinin tanıtımı yapılacak ve uluslararası işbirlikleri kurulması için adımlar atılıyor.
Bu yıl 27.’si düzenlenen fuara 50 bin kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.