Toplam Faktör Verimliliğinin Artırılmasında Politika Çerçevesi Geliştirilmesi için ilk adım atıldı
Toplam Faktör Verimliliğinin Türkiye’nin büyümesine katkısının artırılmasını amaçlayan, “Toplam Faktör Verimliliğinin Artırılması Politika Çerçevesi Geliştirilmesi” projesi kapsamında ilk odak grup toplantıları, 26 ve 29 Ocak tarihlerinde Ankara Hilton Oteli’nde düzenlendi.
Ankara, Mart 2016
Proje ile kamu ve özel sektörden kanun yapıcılar ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan geniş bir paydaş grubuna ulaşılması ve onlarla etkileşimde bulunulması hedefleniyor. Anketler yardımıyla, 3.000 şirket ve 40’tan fazla kurumsal paydaşa ulaşılması planlanıyor. Odak grubu toplantıları, katılımcılardan alınacak bilgiler doğrultusunda anket tasarımlarını oluşturmak amacıyla düzenlendi.
Projenin ilk faaliyeti olarak, “Kamu Kurumları Odak Grubu” toplantısı 26 Ocak tarihinde Ankara Hilton Oteli’nde gerçekleştirildi. Odak Grubu katılımcılarına 9 araştırma sorusu sunuldu, araştırma ekibi tarafından önerilen 8 soruya katılımcılar da bir yeni araştırma sorusu ekledi. Odak Grubu toplantısı sonucunda önceden tanımlanan 22 inceleme faktörüne yapılan ekleme önerileriyle, toplam faktör sayısı 42’ye çıktı.
Katılımcılardan toplam 9 araştırma sorusundan 5'ini seçmeleri, saha araştırmalarında araştırmayı yürütme amaçlı faktörlerden de önemli gördüklerinden istedikleri kadarını işaretlemeleri istendi. Katılımcı ve dinleyicilerden 26 cevap alındı.
“Özel Sektör ve Sivil Toplum Odak Grubu” toplantısı ise 29 Ocak’ta yine Ankara Hilton Otel’inde yapıldı. Katılımcılara imalat sektörleri seçim kriterleri ve Toplam Faktör Verimliliğini etkileyen, sektörlerin tamamına hitap eden strateji ve faktörler hakkında sorular soruldu.
Katılımcılar tarafından Toplam Faktör Verimliliği faktörlerinden 16 önerilmiş faktör listesine 7 faktörün daha eklenmesi önerildi. Ayrıca, imalat sanayi sektörlerinin seçim kriterleri için de 4 ek faktörün verilen 7 faktöre eklenmesi istendi.
Projenin bundan sonraki aşamasında Çalışma Grubu toplantılarının ilki düzenlenecek ve katılımcılardan uzun araştırma amaçları listesini kısaltmaları ve araştırmanın odaklanacağı imalat sanayi sektörlerini önceliklendirmeleri, böylelikle sektör seçimine katkıda bulunmaları istenecek.