Organik tarımın öncü projeleri GAP Bölgesi’nde uygulandı
Aralık 2016
Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı’nın ilk etabı Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da uygulandı.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) tarafından, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı ortaklığında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik işbirliği ile yürütülen program kapsamında toplam 17 pilot proje hayata geçirildi. GAP Organik Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi organik sektöründeki değer zinciri içerisinde tüm halkalara hitap edecek şekilde tasarlandı.
GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı’nın öncelikleri şu şekilde belirlendi:
- Organik tarımsal üretimde örgütlenmenin teşvik edilmesi, kurulması ve kurumsallaşmanın desteklenmesi,
- Bölge’de üretilen ve/veya işlenen organik tarımsal ürünlerin katma değerinin ve kalitesinin arttırılması,
- Bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi suretiyle, Bölge’de üretilen ve/veya işlenen organik ürünlerin sürdürülebilir pazarlara erişiminin sağlanması.
Uygulanan projeler ağırlıklı olarak organik tarım değer zincirinin güçlendirilmesine yönelik birincil üretimi arttırıcı faaliyetler içermekle birlikte işleme, üretim, örgütlenme, pazarlama ve işbirliklerini geliştirmeye yönelik faaliyetleri de kapsıyor. Bu çerçevede GAP Bölgesine yaklaşık 4,5 Milyon TL kaynak aktarıldı.
Organik tarım sektörüne yön veren bölgedeki kilit paydaşların; kamu kurumu, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve üniversitelerin yararlandığı programın ikinci etabı da uygulama aşamasında. Programların tamamlanmasıyla eş finansman da göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 12 Milyon TL’nin bölgeye aktarılması öngörülüyor.
GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı kapsamında uygulanan pilot projeler filmi için: https://www.youtube.com/watch?v=Sf1PCL4Hn8U