Uzman düzeyindeki enerji yönetim sistemleri eğitimleri başladı
Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında uzman düzeyindeki Enerji Yönetim Sistemleri eğitimlerine Eylül ayında başlandı.
Ankara, Aralık 2015
Enerji yönetimi konusunda kapasitesini geliştirmek isteyen 43 sanayi şirketi eğitimde gönüllü olarak yer aldı. Şirketlerin çoğu ISO 50001 sertifikasını almak amacıyla eğitime katılırken, sertifikaya sahip olanlar da enerji yönetim sistemlerini nasıl daha iyi hale getirebileceklerini ve nasıl daha fazla enerji tasarruf edebileceklerini öğrenmek amacıyla katıldı.
Eğitime katılan şirketler sektörel çeşitlik açısından da dikkat çekiciydi. Yıllık enerji tüketimleri 500-1.000 toe arasında olan KOBİlerden yıllık enerji tüketimleri 250.000-450.000 toe olan iki büyük çimento şirketine, yıllık enerji tüketimi 750.000 toe olan bölgenin en büyük petrokimya şirketinden demir-çelik, tuğla, döküm, otomotiv, seramik, alçı, metal, plastik, beyaz eşya, elektromekanik, kimya, gıda, odun ve tekstil sektöründe değişen yelpazede şirket temisicileri eğitimde yer aldı.
Eğitime başvuran şirketlerin sayıca çok olması nedeniyle eğitim üç gruba ayrılarak gerçekleştirldi. Bu kapsamda ilk grubun eğitim programı 8-10 Eylül 2015 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Eğitimde 13 sanayi şirketinden 20 temsilci ve 10 danışman yer aldı. Şirketler; daha önce Enerji Yönetim Sistemleri eğitimini almış ve yazılı sınavı geçmiş yerel uzmanlarla eşleştirildi ve bu danışmanlar aylık bazda şirketlerin ilerlemesini raporladı. Ayrıca, şirket bazlı ilerlemeyi izlemek ve ortak dosya paylaşımlarıyla yerel kapasiteyi güçlendirmek amacıyla Basecamp programıyla tüm katılımcıların birbirinden haberdar olması sağlandı.
Eğitim programının ardından seçilen 4 şirket uluslararası danışmanlar ve proje ekibiyle ziyaret edildi. Bu şirketler; elektrik dağıtımı için porselen yalıtıcı üreten Ankara Seramik, otomobil aküsü üreten Yiğit Akü, ofis mobilyaları üreten Ersa Mobilya bulaşık makinesi, mikrodalga fırın vb mutfak eşyası üreten Termikel.