Yeni Ufuklar'da ara
PODCAST 144
Bilgiye kolay ve doğru erişim için e-hizmetler

Haldun Koç, Elçi, Dışişleri Bakanlığı Bilişim Teknolojileri Başkanı

UNDP Türkiye: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği’nin hazırladığı Yeni Ufuklar Programı ile karşınızdayız. Bu bölümde, kalkınma için hayati önemde olan bilgiye erişimi artırmak amacıyla uygulanan ‘Dışişleri Bakanlığının Hizmet Sunumunun Etkinliğinin Artırılması Amacıyla E-Konsolosluk Sisteminin Kurumsallaştırılması ve Yaygın Kullanımı’ projesi hakkında konuşacağız. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve UNDP ortaklığında yürütülen proje tüm dünyada Bakanlık hizmetlerinin vatandaş memnuniyetini güçlendirmeye odaklanarak verimliliğini ve maliyet etkinliğini sağlamayı amaçlıyor. Dışişleri Bakanlığı Bilişim Teknolojileri Başkanı Elçi Haldun Koç ile proje kapsamında düzenlenen bir konferans sırasında röportaj yaptık. Aralık ayında yapılan bu konferansta e-konsolosluk projesi çıktılarının yerel düzeyde sahipliğinin ve sürdürülebilirliğinin arttırılması için e-Devlet konusunda ulusal ve uluslararası iyi uygulamaların tartışılmasına olanak sağlayacak platform oluşturuldu. Elçi Haldun Koç, 2010’da başlayan projenin ilk çıkış noktasını şöyle anlatıyor:

Haldun Koç: Bu proje bizim Dışişleri Bakanlığı olarak vatandaşa hizmet sağladığımız alanları karşılamak üzere, onunla ilgili ihtiyaçları gidermek üzere ortaya atılmış. Bunun evveliyatı var. Yaklaşık 20 yıllık bir projeden bahsediyoruz. Beşer yıllık dönemlerle bu proje sürekli uzatılarak, yenilenerek bugüne gelmişiz. Asıl amaç buradaki projenin hedeflediği kitle yurtdışında yaşayan 6 milyon üzerindeki vatandaşımız. Bu vatandaşlarımızın da Türkiye’de yaşayan diğer vatandaşlarımız gibi benzer ihtiyaçları var. Nedir bunlar? İşte, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sunduğu nüfus, hüviyet cüzdanlarının alınması, evlilik tescillinin yapılması, askerlik tecilinin yapılabilmesi, noterlik belgelerinin temin edilmesi ve aklınıza gelebilecek bütün konsolosluk işlemlerinin tek bir elden, tek bir yapıdan karşılanması. Hedef vatandaşlarımızın bulundukları yerlerde süratli olabildikçe etkin bir vaziyette hizmetleri, birden fazla hizmeti alabilmesi. Tabii zaman içerisinde teknolojinin de yardımıyla, teknolojideki gelişmelerle biz bu tabiri caizse bir binaya benzetirsek, üzerine kat kat çıkabildiğimiz ve bunun da sonu olmayan bir noktadayız. Bu proje sayesinde vatandaşlarımız daha önce belki günlerce, aylarca bekledikleri, saatlerce bekledikleri hizmetleri artık saniyeler içerisinde alabilir hale gelmiş durumdalar.

UNDP Türkiye: ‘Dışişleri Bakanlığının Hizmet Sunumunun Etkinliğinin Artırılması Amacıyla E-Konsolosluk Sisteminin Kurumsallaştırılması ve Yaygın Kullanımı’ projesi e-yönetişim ve bilgiye erişimin sağlanması açısından bir başarı hikâyesi oldu. Dışişleri Bakanlığı’nda kurulan bu sistem; Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yanı sıra BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESWA) gibi çeşitli BM kuruluşları dâhil olmak üzere uluslararası kuruluşlar tarafından “iyi uygulama” olarak tanındı.  Projenin başarılı olmasının en önemli sebebi de kamu kurumları arasında güçlü bir e-işbirliği sağlanmasıydı. Haldun Koç’u dinliyoruz:

Haldun Koç: Bu proje çok kapsamlı bir proje. E-devlet açısından çok güzel bir örnek. Zira bu hizmetler sadece bir kurumun sağlayabileceği hizmetler değil. Takdir edersiniz ki bir nüfus hüviyet cüzdanıyla ilgili veri ihtiyacı olduğu zaman bu Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gitmek zorunda. Evlilik tescili ihtiyacı olduğu zaman keza onlarla paylaşılması gerekiyor. Askerlik tecili için Milli Savunma Bakanlığı’na gitmesi gerekiyor. Adalet Bakanlığı evrakı var, Noterler Birliği var. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ihtiyaç duyduğumuz veriler var. Dolayısıyla geçen zaman içerisinde projenin geldiği noktada biz elektronik entegrasyon anlamında çok önemli bir aşamayı kaydetmiş durumdayız. Zira kurumlar arasında ciddi bir e-entegrasyon veri paylaşımı bu proje sayesinde gerçekleşti ki bunun asıl hedef kitlesi olan yurtdışındaki vatandaşlarımız daha hızlı daha gelişmiş kapsamda ve anında birden fazla hizmeti alabilsinler. Bu bilişim alt yapısının ve gelişmişliğinin bize en büyük faydası da sizin de bildiğiniz üzere yurtdışında yapılan seçimler sırasında büyük katkısı oldu. Zira biz vatandaşımızla ilgili adreslere ve onların oturdukları mahallelerine, e-postalarına bir anlamda ulaşabildiğimiz için çok hızlı verileri kendileriyle paylaşabildik. E-posta aracılığıyla toplu gönderilmeler yapabildik. Bu alt yapı sayesinde vatandaşlarımız ciddi oranda katılım sağlayarak bu yurtdışında gerçekleşen seçimlerdeki katılım oranlarını çok üst düzeyde tutabildiler. Dolayısıyla proje aslında çok kapsamlı bir yöne doğru gidiyor ve proje dediğim gibi bir bina gibi daha üzerine çıkılacak çok kat var. Çünkü teknoloji değişiyor, talepler artıyor. Sosyal medya son derece hızlı gelişiyor. Bizde çağa ayak uydurmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla UNDP ile birlikte yürüttüğümüz bu projedeki katkıları beraber çalışma ve iş birliği yapma potansiyeli bakımından çok güzel bir örnek olarak yıllar içerisinde kendini kanıtlamış bir proje. Önümüzdeki dönemde de devamı sağlanacak.

UNDP Türkiye: Birinci aşaması bu sene tamamlanan projenin ikinci aşaması, 2016-2021 yılları arasında UNDP’nin teknik yardımıyla Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülecek. Projenin ikinci aşamasında, Bakanlığın tüm dünyadaki hizmetlerinde vatandaş memnuniyetini artırmak amacıyla, kurulan sistemin verimlilik ve maliyet etkinliğini artıracak biçimde sistem yaygınlaştırılacak. E-Konsolosluk sisteminin tam kapsamlı uygulanması için Dışişleri Bakanlığı’nın kurumsal kapasitesi geliştirilecek ve kullanımı kolaylaştırmak suretiyle E-Konsolosluk sistemine erişilebilirliğin geliştirilmesi amaçlanacak. Haldun Koç, UNDP’nin projedeki rolünü ve bu projenin kalkınmanın ayrılmaz bir parçası olarak Türkiye’ye nasıl destek olduğunu ise şöyle anlatıyor:

Haldun Koç: UNDP bu tür projelerde yönetim açısından, bilgi birikimi açısından hakikatten çok özel bir konuma sahip çünkü benzer uygulamaları dünyanın değişik yerlerinde başka ülkelerle deneyimlerle ortaya koymuş bir yapı. Dolayısıyla bizim UNDP’yi seçerken ki hedefimiz onlarında özellikle projelerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi, doğru bir şekilde doğru yöntemlerle ve uygun bir yol izlenerek kısa zamanda süratli bir şekilde hedefe ulaşabilmekti. UNDP özellikle kalkınma alanındaki tecrübesini burada bizimle paylaşmış oldu. Zira bizim bahsettiğimiz yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ve bu vatandaşlarımızın hizmeti en iyi şekilde alabilmeleri. Bu bir ülke için ciddi anlamda gelişmişlik düzeyini gösteriyor. Yani siz vatandaşınıza yurtdışında hizmetinizi layığı ile veremezseniz sizin kalkınmışlığınızdan, sizin gelişiminizden bahsetmek mümkün olamaz. Dolayısıyla vatandaşın aldığı hizmet kalitesi hem Türkiye’de hem yurtdışında ne kadar üst düzeye yükseltilebilirse bir o kadar kalkınmada belli bir noktaya gelmişsin bu demektir. Dolayısıyla UNDP’nin bu anlamda kalkınmışlık düzeyi bakımından, vatandaşa verilen hizmetler bakımından, hizmetin kalitesinin yükseltilmesi bakımından çizdiği yol haritasında ilerlediğimiz, beraber çalışabildiğimiz en önemli partner olarak gördüğümüz için ki bu kendini kanıtlamıştır, başarılı bir proje olarak ortaya çıkmıştır.

UNDP Türkiye: Haldun Koç’un bu sözleriyle Yeni Ufuklar’ın bu haftalık da sonuna gelmiş oluyoruz. Bu bölümde, kalkınma için hayati önemde olan bilgiye erişimi artırmak ve daha iyi hizmet vermek amacıyla uygulanan ‘Dışişleri Bakanlığının Hizmet Sunumunun Etkinliğinin Artırılması Amacıyla E-Konsolosluk Sisteminin Kurumsallaştırılması ve Yaygın Kullanımı’ projesi hakkında konuştuk. Programı İstanbul’da Yodiviki stüdyosunda hazırladık. Programımıza İstanbul’da FM bandında ve internette Açık Radyo’dan, yayın ağımızdaki üniversite radyolarından ve podcast formatında iTunes, Soundcloud, TuneIn, Pure Connect, Yodiviki, Audioboo ve TTNET Müzik üzerinden, ayrıca http://tr.undp.org adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Sosyal medya üzerinde kullanıcı adımız undpturkiye. Tekrar görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.