Türkiye’de Enerji Verimli Ürünlerin Piyasa Dönüşümü Projesi başarılı bir şekilde tamamlandı
Ankara, Ocak 2016
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte 2010 yılından bu yana yürüttüğü Küresel Çevre Fonu (GEF) destekli “Türkiye’de Enerji Verimli Ürünlerin Piyasa Dönüşümü Projesi (EVÜDP)” tamamlandı.
Projenin başarılı çıktılarının paylaşıldığı kapanış toplantısı, tüm paydaşların katılımıyla 16 Aralık 2015 tarihinde yapıldı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) ve Arçelik A.Ş. projenin diğer ortakları.
Proje, Türkiye’de elektrikli ev aletlerinin enerji verimliliği seviyesini yükselten mevzuatın geliştirilmesine katkıda bulundu. AB eko-tasarım ve enerji etiketleme düzenlemeleri uyumlaştırılarak 14 tebliğ yayınlandı. Türk Standartları Enstitüsü’nün katkıları ile ıslak ürün grubu (çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi ve bulaşık makinesi) ve klimalar için yeni test laboratuvarları kurulması sağlandı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı piyasa denetçilerine piyasa denetim eğitimleri verildi ve Türkiye’de ilk kez ürün testlerini de içeren bir piyasa uygunluk tarama programı uygulandı. Elektrikli ev aletlerinden kaynaklanan enerji tüketiminin izlenmesi için bir piyasa izleme veri tabanı geliştirildi. Tüketicilerin enerji verimli ürünlere yönlendirilmesini sağlamak üzere, satış personeli eğitimleri gerçekleştirildi.
Üniversitelere yönelik Hibe Programı ile Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi olmak üzere beş üniversite desteklendi. Üniversitelerde araştırma laboratuvarları kuruldu ve elektrikli ev aletlerinin enerji verimliliği ile ilgili yeni dersler açılarak müfredat geliştirildi. Ayrıca, kadınlara ve çocuklara yönelik bilinçlendirme faaliyetleri yürütüldü ve böylece enerji verimliliği bilincinin projeden sonra da gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlandı.
Bunlara ek olarak; proje kapsamında yürütülen bilinçlendirme kampanyası ile 9 milyonu aşkın kişiye ulaşıldı ve enerji verimli ürünler konusunda algı değişikliği oluşturuldu. Kampanyadan sonra yapılan araştırmaya göre; enerji verimliliği konusunda farkındalık seviyesi %43,5’ten %58,6’ya, enerji etiketi hakkında doğru bilgi oranı %52,5’ten %58,2’ye çıktı; satın alma kararında enerji verimliliğinin önceliği üçüncü sıradan birinci sıraya yükseldi.
Enerji verimliliğine yönelik yapılan bütün bu çalışmalarla, 2.8 milyon ton CO2 azaltımı sağlanarak, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesine katkıda bulunulmuş oldu.