Yeni Ufuklar'da ara
PODCAST 145
Suriye kaynaklı göç için yerelde dayanıklılık geliştirme

Kürşat Göncü, Gaziantep Sanayi Odası Genel Sekreteri

UNDP Türkiye: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği’nin hazırladığı Yeni Ufuklar Programı ile karşınızdayız. Bu bölümde, Suriye kriziyle birlikte artan nüfus nedeniyle özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa’da yerel kaynakların üzerindeki baskıyı hafifletmek ve bölge halkı ile geçici koruma altındaki Suriyelilerin desteklenmesini amaçlayan bir projeden bahsedeceğiz. ‘Suriye Krizinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Etkilerinin Azaltılması’ projesi; Avrupa Birliği finansmanıyla UNDP tarafından Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Gaziantep Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası ve Şanlıurfa Belediyesi ile işbirliği içinde yürütülüyor. Projenin iki misyonu var: Belediye hizmetlerine ve bölge halkının ve Suriyelililerin geçim kaynağı geliştirmelerine destek verilmesi. Proje ile sanayi ve hizmet sektöründe Türk vatandaşlarına verilen mesleki eğitimler çeşitlendirilerek geçici koruma altındaki Suriyelilere de açılması, bu yolla bölge halkının ve Suriyeli nüfusun mesleki becerilerinin geliştirilmesi, iş bulma şanslarının artırılması ve geçimlerine kısa ve uzun vadede destek olunması hedefleniyor. Sanayi ve hizmet sektörüne yönelik mesleki eğitimler Gaziantep’te gerçekleştirilecek. Sanayi sektöründe mesleki eğitim bileşenini üstelenen Gaziantep Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Göncü, sanayiye yönelik mesleki eğitim ihtiyacının giderilmesinin neden önemli olduğunu şöyle anlatıyor:

Kürşat Göncü: Şimdi Gaziantep’te Türkiye’nin önde gelen sanayi yerleşimi mevcut. Organize sanayi bölgelerimiz Gaziantep’teki sanayi yapısı. Sektörel itibariyle Türkiye’de birçok alanda söz sahibi, piyasa belirleyici durumda. 7 milyar dolarlık yıllık ortalama ihracatımız var. Dolayısıyla sanayinin ihtiyacı olan kalifiye eleman sorunu bizim en önemli sorunlarımızdan bir tanesi çünkü teknolojiyi yüksek makinalar kullandığımızda, ARGE ve inovasyon ihtiyacı olan ürünleri ürettiğimizde sonuç eğitilmiş insan gücüne dayanıyor. Bu ihtiyacı giderebilmek için mevcut eğitim sisteminde gördüğümüz aksaklıklar dolayısıyla mesleki eleman yetiştirilmesi sanayicinin ihtiyacına uygun mesleki eleman yetiştirilmesi, mezunların alınması biraz güç. Biz o nedenle Gaziantep’te işçi ihtiyacının daha kalifiye haline getirilmesi, sanayicinin bu işçiyi çalışırken, çalıştırmak üzere aldığında adaptasyonunun sağlanmış, belli niteliklere sahip, o sektörde o üretim dalını ve o makinaları iyi tanıyabilen, bilgisayar bilgisi olabilen, teorik ve pratiği aynı anda kullanabilen eleman yetiştirmek istiyoruz. Bunun için biz Gaziantep Sanayi Odası olarak organize sanayi bölgesinde mesleki eğitim merkezi planladık. Bunu yaparken hedefimiz söylediğim gibi sanayiye mesleki kaliteye ulaşmış eleman yetiştirmek.

UNDP Türkiye: Kürşat Göncü’yü dinledik. Geçim kaynaklarının desteklenmesi çalışmaları mülteci akınından dolayı yerel hizmetlere olan talep artışından en çok etkilenen illerden olan ve ekonomik kalkınma açısından en yüksek potansiyeli taşıyan Gaziantep’te uygulanacak. Hizmet sektörüne yönelik mesleki eğitimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve endüstri sektörüne yönelik mesleki eğitimlerde Gaziantep Sanayi Odası projenin yerel ortakları oldu. Projeyle birlikte, artan olanaklar ve istihdam imkânlarıyla yerelde geçimleri etkilenen toplulukların geçim kaynaklarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Hizmet ve sanayi sektörüne yönelik mesleki eğitimlerin verildiği tam etkin merkezlerle, geçici koruma altındaki 3000 Suriyeliye yaşam becerileri ve dil eğitimleri; 600 Suriyeliye sanayi sektörüne yönelik eğitimler ve 1200 Suriyeliye hizmet sektörüne yönelik eğitimler verilecek.Kürşat Göncü bu kapsamda sanayi sektörüne yönelik eğitimler için yapılacak çalışmaları şöyle anlatıyor:

Kürşat Göncü: Bunun için de hedef kitlemizin bir başka yönü olan istihdam edilecek gruplarda da kendisine uygun bir meslek edinmemiş, var olan mesleğini daha ileriye götürmek isteyen veya mevcut mesleğini beğenmeyip daha başka, farklı bir sektörde meslek edinmek isteyenlere yönelik istihdam ve eğitim politikası yapmayı düşünüyoruz. Böylece hem istihdam eden hem istihdam edilenin ihtiyaçlarına uygun, kendi arzularına göre planlanmış bir eğitim ve çalışma modeli oluşturmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken Birleşmiş Milletler Teşkilatı’yla yapılan bir görüşme çerçevesinde Gaziantep’te yerleşik Suriyeli mültecilerden çalışabilir durumda olanların mevzuata uygunluk sağlandığı takdirde eğitilmesi konusu da gündeme geldi. Bizim hedefimiz sanayinin ihtiyacı olan kalifiye elemanı yetiştirmek olduğuna göre bunun ırkına, cinsine, memleketine, orjinine bakmadan çalışabilir mevzuata uygun, eğitilmiş insan gücü bizim için Suriyeli de olsa, Fransız da olsa, İngiliz de olsa, Türk de olsa fark etmiyor. Önemli olan Gaziantep kent entegrasyonuna uyum sağlamış, istihdam etmeyi kabul eden, kalifiye personel olup kendi eğitimini alıp iyi bir iş olanağı bulmak isteyen Suriyelilere yönelik eğitimlerde organize edebileceğimizi Birleşmiş Milletler’le yaptığımız görüşmede söyledik. Bu çerçevede onlarla vardığımız genel mütabakat doğrultusunda öncelikle Türk işçilerimiz için istihdam edilebilecek, iyi mesleki eğitim verilebilecek nitelikteki bir mesleki eğitim merkezinin bir bölümünü de isteyen Suriyeliler için yapabileceğimizi onlara ifade ettik. Onlarda bu konuda çalışmalarda bizlere destek olacaklarını söylediler. Amacımız bunlar gerçekleştirmek. Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz.

UNDP Türkiye: Kürşat Göncü. Bu bölüm ile ilgili görüşlerinizi Twitter üzerinden #yeniufuklar etiketleriyle bizlere iletebilirsiniz. Projenin belediye hizmetlerine destek veren bileşeni ile de yerel ortakların hizmet sağlama kapasitesini geliştirmek amaçlanıyor. Bu kapsamda, atıkların tasfiyesi ile ilgili güçlüklerin yaşandığı dört alan ve belediyenin atığı, belirlenen alana taşıması ve alanın artan nüfusla birlikte artan atık kapasitesini yönetmesi kapasitesi desteklenecek.Projenin mesleki eğitim bileşeni ile kalifiye işçi sorununu da çözeceklerini belirten Kürşat Göncü şunları söylüyor:

Kürşat Göncü: Öncelikle kalifiye işçi eleman bulma sıkıntımız var. Hatta kalifiye olanı da bulamıyoruz olmayanı da bulamıyoruz. Bunu karşılamak için buna çıktık. Artı Suriyeli mültecilerden de Gaziantep de istihdam edilmek isteyenler var olduğunda da bu bizim için ekstra bir işçi arzıydı çalışma hayatının arzıydı. Buna da bir sakınca görmedik çünkü bizim için başta söylediğim gibi önemli olan kalifiye nitelikte çalışabilir durumda ve istekli durumda olan bir işçiyi bulabilmekti.

UNDP Türkiye: Gaziantep Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Göncü’nün bu sözleriyle Yeni Ufuklar’ın bu haftalık da sonuna gelmiş oluyoruz. Bu bölümde, Suriye kriziyle birlikte artan nüfus nedeniyle özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa’da yerel kaynakların üzerindeki baskıyı hafifletmek ve bölge halkı ile geçici koruma altındaki Suriyelilerin desteklenmesini amaçlayan bir projeden bahsettik. Programı İstanbul’da Yodiviki stüdyosunda hazırladık. Programımıza İstanbul’da FM bandında ve internette Açık Radyo’dan, yayın ağımızdaki üniversite radyolarından ve podcast formatında iTunes, Soundcloud, TuneIn, Pure Connect, Yodiviki, Audioboo ve TTNET Müzik üzerinden, ayrıca http://tr.undp.org adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Sosyal medya üzerinde kullanıcı adımız undpturkiye. Tekrar görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.